söndag 20 september 2009

Presentation av redaktionen



Clara Lindberg:

Clara Lindberg har antagit den största utmaningen som finns.
Det var inget självklart val för Clara att bli lärare. Ändå har hon hört sedan barnsben att hon skulle satsa på det. Båda hennes föräldrar är lärare och gentemot sina två yngre syskon har hon under uppväxten tagit på sig en pedagogisk syskonroll.
Men Clara hade siktet inställt på något annat. Efter studier i freds- och konflikthantering åkte hon till Japan för att läsa. Hon ställde sig svarta tavlan engelsklärare och fick en inblick i japansk skolkultur. En vän ställde henne åter mot väggen. Varför blir du inte lärare Clara?
-Det är den största utmaningen som finns”, säger Clara om yrket.
Hennes engagemang för alla elevers rätt till likvärdig utbildning förde henne till Lärarutbildningen på Malmö Högskola.

Tobias Palmberg:

I min uppväxt fanns alltid ett intresse att komma ut i naturen och utforska den, att därför välja en Naturinriktning på gymnasiet kändes därför helt självklart. Då jag dessutom har en lång erfarenhet som konfirmandledare inom Svenska Kyrkan och som fridykningsinstruktör inom Svenska Sportdykarförbundet blev det uppenbart att det var lärare jag skulle bli. Jag har valt att kombinera mitt naturintresse med min pedagogiska sida och bli kemi och biologilärare för elever i grundskolans senare del, samt på gymnasiet. För tillfället käns det som om jag är på precis rätt plats!

Jenny Rhodin Edsö:

Jag har tidigare läst kemi i Lund och efter detta började jag doktorera inom genetik. Det var under doktorandtiden jag upptäckte hur roligt det var att undervisa. Jag hoppas att min ämneskunskap och forskningserfarenhet ska kunna inspirera och motivera mina elever till ökat intresse för naturvetenskap. Jag hade också gärna velat starta samarbete med universitetet för de elever som är intresserade av detta.

Jane Bendrén:

Jane B har jobbat som sjuksköterska sedan 1994. Har hunnit med att jobba privat, inom landsting samt kommunalt. Sjuksköterskeyrket innehåller en undervisade del där man handleder och undervisar vårdbiträde och undersköterskor på arbetsplatsen. Man har även handledning av sjuksköterskestuderande där man lär ut om yrket. Jag tycker att detta varit en rolig del i arbetet men tyvärr så har tidsbrist gjort att det blir minde av detta ute i verksamheten. Jag vill nu komma ut i omvårdnadsprogrammet och undervisa där och få blivande undersköterskor intresserade av yrket. Samt ge dem den kunskap som de behöver när de kommer ut i verkligheten. Jag har även 3 barn varav den äldsta är 16 år, så skolans värld har jag sett ur ett föräldraperspektiv under många år och det har varit både bra och dåliga händelser längst vägen.

Katarina Norrstam:

Efter gymnasiet bar det ut i Europa. Jag studerade engelska vid Cambridge University och franska vid Institut Catholique i Paris. Jag återvände så till Sverige och läste in en Fil. Kand i de ovan nämnda språken i Lund. Just då lockade inte läraryrket utan jag kände mer för att arbeta med mina språk på andra sätt och började min karriär som översättare. Efter tre år hade jag dock tröttnat på det enahanda tillvägagångssättet vid översättning, och sökte mig till Lernia. Där jobbade jag som utbildare och fann att det passade mig som handen i handsken. Under 90-talskrisen blev jag uppsagd, fick barn och kände reslusten komma tillbaka. Denna gång bar resan till Grekland och jobb som engelsklärare. Då jag sent om sider beslöt mig för att återvända till den skånska myllan insåg jag att det enda rätta för mig var att "avsluta" min utbildning. Som blivande behörig språklärare med stor erfarenhet av både studier och arbete utomlands vill jag slå ett slag för internationaliseringen. Jag vill verkligen arbeta för att eleverna skall få upp ögonen för att hela världen ligger för deras fötter med goda språkkunskaper.


Lars Jacobsen:

Lars Jacobsen är 27 år gammal och han tog civilekonomexamen från Örebro Universitet 2007. Förutom ekonomi har han även läst enstaka kurser i juridik, engelska och medie kommunikation vid Lunds universitet. Lars är väldigt teknikintresserad och han har under åren jobbat med många olika jobb. Bland annat har han jobbat som vikarie/elevassistent på två stycken 1-9 skolor under 2 års tid. Lars jobbade även då som fritidsledare. För nått år sedan arbetade Lars även som EF ledare för ungdomar 11-18 år under ett fotbollsläger i England. Han har alltid varit intresserad av sport och varit en flitig utövare av bland annat fotboll där han spelade så högt som högt i division 2. Nyligen jobbade Lars som webbkonsult i Köpenhamn men bestämde sig istället för att bli lärare då det är ett arbete han alltid varit fascinerad av.

Aija Cirulis:

Aija Cirulis började sin akademiska bana med att studera språk vid Stockholms Universitet. Hon tog sin fil kand 1970 och där ingick engelska, tyska och baltiska språk (lettiska). Sedan gick hon på Musikhögskolan i Malmö och utbildade sig till klassisk sångerska. Hon har bl. a. sjungit på Malmö Opera och konserterat i Sverige, Danmark, England, Tyskland med flera länder.Vidare har hon jobbat som hemspråkslärare, cirkelledare i engelska, svenska, franska m.m. och framför allt och i många år: lärare i svenska för invandrare, sfi.Efter en resa till Venedig 2006 blev hon helt såld på italienska och började läsa detta vackra språk på Lunds Universitet. Nu har hon 105 hp i italienska och det blir också hennes huvudämne nu, när hon ska bli lärare på riktigt!

Helena Kroon:

Helena Kroon Har genom åren jobbat mycket med barn och ungdomar, och de senaste åren även vikarierat en del i skolan. Egentligen har jag haft planer på att bli lärare i ett par år, men det är först nu jag känner att jag är redo att ta steget fullt ut. Förutom en gedigen ämneskunskap (svenska och engelska) hoppas jag även kunna integrera mitt stora intresse för internationella kontakter och andra kulturer i min yrkesroll. Mer praktiskt sett skulle jag bland annat vilja uppmuntra till olika internationella utbyten elever emellan.

Ulrich Gütter

Ulrich är 32-år från Lund. Efter gymnasiet blev det ekonomistudier med examen i Lund. Han har funderat på läraryrket under flera år med sina föräldrar som förebild, som båda är lärare. Han har provat på läraryrket genom att vikariera på en grundskola.
Hans tankar kring skola och lärande är för närvarande lite pendlande, mellan dels föräldrarnas ideal om skötsamma elever och ett mer frihet och eget ansvar ideal, framtiden får utvisa.
Som lärare vill han förmedla kunskap så att eleverna blir inspirerade och engagerade. Han kommer att vara extra uppmärksam på och stötta de ”tysta” elever som håller sig i bakgrunden. Hans ämne blir ekonomi och tyska.

Erik Lensell

Erik från Linköping, visionären som vill ge eleven större ansvar.
År 2004 lämnade Erik Linköping och satte kurs mot den akademiska bondbyn Lund. Lärarvikariat skapade här nyttiga erfarenheter för den kommande lärarbanan.
Efter ett år som informatör för en ideell organisation i Holland och ett år verksam för en ideell organisation i Sverige gick vägen över vikariat på LSS- boenden till studier i det svenska språket och sedermera även biologi. Erik har pedagogiken med sig hemifrån då fadern är pedagog, en trygg sådan. ”Det ska vara kul att lära sig”, lekar är en väg till detta. Eleven ska vidare ges större ansvar och vidare ser Erik med kritiska ögon på utvecklingen av friskolor då drar till sig resurser från den gemensamma kommunala skolan.

Jane Jönsson

Jag heter Jane Jönsson. Jag är 37 år gammal och bor med sambo och 5½ årig dotter i Svedala. Har arbetat som sjuksköterska sedan 10 år och är specialiserad på dialys och diabetessjukvård.
På min diabetesmottagning ingick det i arbetet att undervisa patienterna att hantera sin sjukdom. Att nå fram med sitt budskap, väcka intresse och motivation visade sig vara svårare än jag trodde, men framförallt väldigt givande. Här föddes på nytt tankar och funderingar jag haft länge på att helt inrikta mig på att undervisa- läsa pedagogik för att ta lärarexamen. Min inriktning blir omvårdnadsprogrammet på gymnasial nivå.
Ser fram emot givande kurser och terminer med er.

Ellinor Hagstadius

Efter gymnasiet reste jag i tre år. Jag bodde och pluggade språk i Belgien och senare på Irland och i Australien. Min kärlek för språk har alltid funnits, men den växte enormt under mina resor. För att underhålla den arbetar jag deltid som redaktör på en tidning. Även mitt intresse för religion tilltog under min vistelse utomlands, vilket senare fick till följd studier på Teologen i Lund. Som gymnasielärare vill jag helt enkelt dela med mig av mitt brinnande intresse för både det engelska språket och religion. Det är viktigt för mig att arbeta för ett utbyte mellan mig och mina elever - att barnen får känna att vi kan lära av varandra.

Caritha


”Jag vet i alla fall hur man inte skall vara som pedagog” säger Carita när hon tänker tillbaka på sin egen skolgång. Caritha tog sig egenom skolan trots att hon mötte flera skräckexempel till lärare. Det var först när hon som färdigutbildad sjuksköterska sökte sig till intensivårdsavdelningen på Malöm allmäna sjukhus som Caritha började känna lusten att lära. På MAS var fortbildning en ledstjänra och ett helt nytt bemötande från de ansvariga lärarna och nya case-baserade metoder väckte lust och nyfikenhet hos Carita.
Tanken på att vidareutbilda sig till lärare kom först då hon arbetstränade som lärare på omvårdsprogrammet och på Rönnens Gymnasium. Då hon fick ansvara för sommarskolan stod det klart för Caritha -Det sa ding-ding, det här skall jag syssla med!
Med sig in i skolans värld tar hon flera av sina erfarenheter från arbetslivet, men även från rollen som mamma som stöttat och läst läxor med två barn genom deras skolgång.
Som lärare vill jag vara den som ser alla elever och deras behov. Jag vill få dem att våga försöka, om och om igen om det så behövs.